Kommentarer:
Jeg har samlet fra følgende blade over flere år. Nogle er scannet andre bøger var så små og besværlige, at de blev affotograferet. I starten blev der ikke generelt gjort forsøg på billedforbedring, senere er tekster søgt gjort klarere og billeder delvis hvidkorrigeret. Kvaliteten er meget svingende og gennem årene er udstyr (skanner og programmel) blevet udskiftet.
De første mange år omfattede det primært kamera annoncer (still billede) og materialer omkring disse. Men i de senere år er smalfilm kommet med. Jeg har dog ikke genskannet alle billeder, men i takt med, at jeg får fingre i blade, bliver de tidligere skanninger suppleret med smalfilmsannoncer.
Indsamlingen omfatter oktober 2021:
- Amatør Fotografen 1912 - 1919 også blad for København Fotografiske Amatør Klub (KFAK)
- Foto og smalfilms kino (startet 1933) 1934 og 1935 ganske få annoncer med tak til Mogens for lån (*)
- Kamera (et tidsskrift for forhandlere) 1956 - 1985 annoncer er biting, er der her årsoversigter (Jahresübersicht) de mest informativet (nb pdf filer !)
- Blad fra forretningen (3 steder) i København "Fotomagasinet
- Fotomagasinet - især for amatører 1922 (delvis), 1923, 1939 - 1940
- Fotobladet især for amatører helt eller delvis fra 1940 - 1959
- Fotomagasinet - har intet med det gamle Fotomagasin at gøre 1955 - 1965 (1955 - 1961 genskannet med smalfilm)
- Foto og Smalfilm - fortsættelsen til Fotomagasinet i 1966 skifter navn til Foto, film og video - indtil 1990
- Fotoavisen - en reklameavis udlevert hos fotohandlere kun få eksemplarer
- Foto Kino - senere sep. 1986 navneskift til - Alt om Foto indtil 1990
- Fototidende - delvis 1943 til 1947 og 1960, 1948 til 1959 komplet. Gave fra DFS formand Svenn Hugo. Det er medlemsblad for Dansk Fotohandler Forening (**)
- Dansk Fotografisk Tidsskrift - delvis 1945 1952 1955 - komplet 1946 - 1951, 1953-1954. Gave fra Svenn Hugo (***).
- Foto_sv - svensk fototidskrift 1946 - 1949 kun medtaget annoncer eksemplarisk for at vise forskellene i årene efter krigen
|
(*) Her er scannet såvel annoncer som enkelte små stumper af "nyt fra industrien".
Det er nogle ret specielle blade, nok rettet mod billedfolk på semiprofessionelt plan. Det vigtigste er den store billedsektion tydelig med fortrin for de bløde pitoreske billeder. Ud over Leica er Standard Exakta og Rolleiflex de foretrukne annoncer altså det "høje" plan.
Der er ikke megen information for den alm amatør, Linhof men ingen bokskameraer ingen Agfa og Kodak for folket. Welta Reflex og Reflex Korelle bliver føromtalt sammen med en ret nedladen føromtale af den første Kodak Retina, ejendommelig når vi ved hvilken indflydelse dette kamera fik på eftertiden.
Jeg bemærkede også en positiv varsling af dobbelt 8 mm.
(**)
Bladet er fagblad for Danske Fotohandlers Forening. Annoncerne er typisk fra firmaer og en gros virksomheder. De retter sig ofte mod detaljsalget, og hvad fotohandleren har brug for, herunder centrale laboratorier, for dem som ikke vil lave mørkekammerarbejdet selv. Men det er værd at kikke på bl.a. krigsannoncerne. Der er for hvert år et skannet eksemplar af bladet valgt er maj eller deromkring. Ikke alle nyheder dukker op her, enkelte forhandlere har egen import fra udlandet, sådanne produkter vil kun være til salg i en eller få forretninger og kan ikke ses i Fototidende.
Fotohandlerne er en broget skare. De består bl.a. af rene fotohandlere, fotografer med atelier og butik, boghandlere, materialister, radioforretninger cykelforretninger e.c.
(***)
Annoncer fra Dank Fotografisk Tidsskrift de fagudlærte og professionelle fotografers fagblad (Dansk Fotografisk Forening grundlagt 1876) er ikke blevet skannet systematisk. De fleste er fra samme kreds af grossister, leverandører som ved Fototidende. Annonceret og omtalt udstyr er klart til den professionelle fotograf herunder atelier- og bænkkamera med pladeformater.
Jeg undlader de rene annoncer, der blot nævner et leverandør, mærkenavn eller grossist og præsentere kun skanninger, der kan illustrere nye sider af den tekniske udvikling. Derfor er antallet meget mindre end fra Fototidende, da der ellers blot ville være mange gentagelser.
Da skanningerne er foregået over mange år, har der været forskel på min fremgangsmåde. Fælles er, at annoncer er registreret ved kameranavne, men de senere skanninger får også annoncørens navn med. Derfor er søgning på
annoncørens navne ikke komplet, medens kameranavne giver den bedste dækning.
|
De fleste annoncer foreligger i jpg eller png format, de fleste tekster i pdf format, da der her kan heftes flere sider sammen.
Tekster omfatter primært test og anmeldelser af kameraer samt oversigtsartikler vedrørende kameraer og lidt spøjs teknik mm.. Annoncer er kun medtaget en gang pr. år, der hvor jeg fandt dem først.
Der er to tabeltyper, en med ikoner og en uden. Den med ikoner tager længere tid at bygge op.
Til venstre i tabeller ses filnavnet alene heraf kan i de fleste tilfælde aflæses årstal og nummer. Til højre linket evt også som ikon. Hvis der klikkes på dette kommer billedet/tekst frem i eget vinduen oftest ret begrænset. Den rigtige billedfil kan så downloades ved højreklik på linket (Gem link som..-/Save link as..)eller ved at gemme det viste billede. Bemærk at mange af filerne er meget store og tager tid at hente via højreklik på billedet. Tidsforbrug afhænger af din forbindelse. Stikord med specielbogstaver skal undgås, eksempelvis skal Voigtländer findes med stikord voigtl. Et stikord kan altså også være en del af et ord og der er skeldnes ikke mellem på store og små bogstaver!
Eksempel: Du kan finde Kodak annoncer fra 1981 ved at skrive kodak 1981 i stikordsfeltet og vælge AND.
|